Hyvinvointivalmentaja ja -kouluttaja, Petteri Korkala

Hyvinvointivalmentaja kuulee paljon asiakkailta

Hyvinvointivalmentajana kuulen työpajoissa monen osallistujan sanovan, että ”Enhän minä ole liikunnallinen saati, että minulla olisi vahvuuksia liikunnan suhteen.” Minä kuitenkin väitän, että me kaikki olemme liikunnallisia ja jokaisella on vahvuuksia myös liikunnan suhteen, vaikka ei olisi koskaan liikkunut. Myös sinulla!

 

Asian juju piilee oman henkilökohtaisen luontaisen tyylin löytämisessä. Kun tunnistat ja ymmärrät oman persoonallisen tyylisi, sen mikä sinua motivoi ja miten sen avulla tuet omaa motivaatiotasi, olet löytänyt myös vahvuutesi (tulevana) liikkujana. Oma luontainen tyyli auttaa sinua myös löytämään sinulle sopivan tavan liikkua.

Voit nyt ajatella, että miksi kirjoitan itseni esittelyä koskevassa artikkelissa heti liikunnasta ja eikö tämä olekaan kokonaisvaltainen hyvinvointiin liittyvä valmennussivusto? Kyllä, sitä Haluan voida hyvin-sivusto juuri on. Liikunta kuuluu tärkeänä osana hyvinvointiin. Se muodostaa ravinnon ja unen kanssa kolmijalkaisen fyysisen hyvinvoinnin jakkaran jalat. Jotta jakkara olisi tasapainossa, mikään jaloista ei saa olla liian pitkä tai liian lyhyt, vaan kaikkien tulee olla suht samanpituisia. Sama pätee myös hyvinvointiisi. Siihen kuuluu sopiva määrä liikuntaa, tasapainoinen ruokavalio ja hyvä palauttava uni.

Kiva liikunta vie mukanaan - minut vei jalkapallo

Nuorena poikana heti koulun ja armeijan jälkeen lähdin Hollantiin kokeilemaan siipieni kantavuutta. Pelasin Hollannissa kaksi vuotta ammattilaisena jalkapalloa, jonka jälkeen siirryin Saksaan pelaamaan vielä neljäksi vuodeksi. Aktiiviuran jälkeen liikunta jäi tärkeään osaan elämässäni ja olen aina huomioinut myös kaksi muuta hyvinvoinnin jakkaran jalkaa, ja koittanut pitää niitä tasapainossa. En ole kuitenkaan mikä himoliikkuja, vaan minullakin on välillä kausia, joskus jopa hieman pidempiä, kun en liiku kovinkaan säännöllisesti.  

Aikoina, jolloin en liiku säännöllisesti, pidän kuitenkin liikunnan ja varsinkin arkiliikunnan tärkeyden aina mielessäni. Pyrin jollainlailla liikkumaan, liukuportaissa kävelen, enkä jää seisomaan ja odota, että kone vie minut ylös, Helsingissä käytän kaupunkipyörää, enkä sähköpotkulautaa. Jos minun ei tarvitse ostaa todella paljon ruokaa, käytän kaupassa kannettavaa ostokoria, en ostoskärryä tai vedettävää koria. Kaikki tällaiset pienet teot summautuvat viikossa aikamoiseksi liikuntamääräksi.

Myös ruuan suhteen pyrin olemaan tietoinen toiminnastani. Jos lähden liikkumaan, varmistan, että olen myös syönyt tarpeeksi. Vastaavasti jos en liiku, en myöskään syö liian paljon. Varmistan myös, että syön säännöllisesti ja siksi minulla onkin usein joku pieni terveellinen eväs mukana. Jos olen syönyt paljon suklaata tai mehevän hampurilaisaterian, seuraavana päivänä syön paljon terveellisemmin. Tällainen tietoinen toiminta ja pienten terveellisten valintojen tekeminen arjessa auttaa sinuakin suuresti hyvinvoinnin polullasi.

Pohdi siis, kuinka voit heti hyödyntää tällaisia pieniä tekoja arjessasi. Sinun ei tarvitse muuttaa elintapojasi kokonaan ottaessasi näitä pieniä tekoja käytäntöön. Monella on harmittavasti paljon vääriä olettamuksia. Niistä kirjoitan toisella kertaa.

Kun toimii omalla tyylillään, löytyy liikunnan ilo ja hyvinvointia elämään

Jalkapallourani jälkeen opiskelin Saksassa ja Hollannissa. Heti valmistuttuani perustin markkina- ja mielipidetutkimustoimiston Saksaan, jonne myös jäin 20 vuodeksi. Suomeen palattuani palasin liikunta- ja hyvinvointialalle ja kollegani kanssa kehitimme ensimmäiset profiilityökalut liikuntaan liittyen. Ensimmäinen profiilimme, hucosport-profiili, valittiin vuonna 2011 Vuoden liikuntatuotteeksi ja siitä lähtien olemme kehittäneet erilaisia profiili- ja kartoitustyökaluja liikuntaan ja hyvinvointiin liittyen, joista mm. Hyvinvointinavigaattori® kuuluu Haluan voida hyvin-valmennukseen. Olemme kehittäneet erilaisia kartoituksia ei-liikkujista kilpaurheilijoille.

Kartoitusten ensisijainen tarkoitus on auttaa sinua ymmärtämään kuinka mieluiten teet asioita, mikä tukee motivaatiotasi. Me kaikki osaamme toimia ja tehdä asioita eri tavalla, mutta se tyyli ja tapa mikä motivoi kaveriasi, ei ehkä sovikaan sinulle. Luontaisen tyylin ymmärrettyäsi osaat johtaa itseäsi, myös tiukan paikan tullen.

Löydä liikunnan ilo ja oma hyvinvoinnin polkusi

Viime vuosina olemme syventyneet paljon ei-liikkujien ja liikuntajojoilijoiden ajattelu- ja toimintamalleihin. Nämä tiedot ja viimeisen 12 vuoden aikaiset kokemuksemme kirjoitimme Löydä liikunnan ilo-kirjaamme, joka julkaistiin tammikuussa 2022.

Löydä liikunnan ilo

Hyvinvointivalmennuksen lisäksi koulutan myös liikunta- ja hyvinvointialan ammattilaisia Suomessa ja saksankielisessä Euroopassa hyödyntämään luontaista tyyliä heidän työssään.

Vaikka itse liikun säännöllisesti, tykkään tehdä eniten töitä ei- ja vähän liikkujien kanssa. On hienoa huomata, kuinka heidän silmänsä syttyvät, kun he tunnistavat omat vahvuutensa ja huomaavat, että pienillä teoilla saadaan suuret muutokset aikaan.

Lähde siis sinäkin mukaan minun, Anun, Päivin ja Susannen kanssa sinun henkilökohtaiselle hyvinvoinnin polullesi.

Hyvinvointivalmentaja Petteri Korkala

Petteri Korkala

Lisää mielenkiintoisia artikkeleita

Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Tulevaisuus kiehtoo mieltä! Mielellään sitä tietäisi, mihin panostaa paukkujaan, mitä kannattaa uskoa ja mihin suuntaan maailma on menossa. Meitä ainakin kiinnostaa kovasti

Elämäntapamuutos – NYT hetken voima

Nyt hetki on Elämää  (isolla Ellä ). Tärkeä aika menneen ja tulevan välillä.  Elämäntapamuutos onnistuu paremmin, kun ymmärtää, että mennyttä et voi