Aktiivisuus, Palautuminen ja Uni, kun haluat voida hyvin.

Tunnistat varmasti päivän, jolloin olet ollut aktiivinen, samalla kuitenkin palautunut sinulle sopivasti valveen aikana ja sitten nukkunut itsellesi tarpeeksi. Silloin arvelisin sinun sanoneen, että voit hyvin. 

Tunnistat myös ehkä niitä päiviä, kun olet tehnyt todella paljon, ollut aktiivinen joka taholla valveen aikana ja sitten ehkä uni ei olekaan tullut. Tai ehkä nukahdit unipaineen ollessa suurta, mutta jostain syystä heräilet paljon tai liian varhain, eikä uni oikein palauta. Seuraavana päivänä aktiivisuus on jatkunut, mutta ovatko tehot olleet vähän hukassa?

Näillä parilla ajatuksella ja arveluillani johdatan sinua oman tämän hetkisen palautumisesi arvioimiseen.

Mikä on suhteesi palautumiseen?

2020 luvun ollessa jo hyvässä vauhdissa väitän, että nykypäivän nopeus / kiireen tuntu ja muutokset sekä tekniset mahdollisuudet sekä somen käyttö ovat lisänneet tarvetta tarkastella sitä, miten suhtaudumme palautumiseen.

Pidätkö tai pidetäänkö ympäristössäsi lepotaukoja ja oleilua tai  itsekseen ja rauhassa olemisen tarvetta laiskuutena tai saamattomuutena?

palautuminen

Toivon todella, että vastasit mielessäsi, että lepotauot ja palautuminen ovat sinulle itsestäänselvyys ja oma suhtautumisesi palautumiseen on kunnossa. Silloin saat kehosi ja mielesi kireydet omilla rauhoittumistavoillasi rennoiksi ja näin ollen luultavasti myös nukut hyvin. 

Unikin tietysti palauttaa, mutta se ei yksin riitä, jos koko valveen aika on vain kiristetty vauhtia.  Palautumattomuus kun johtaa osaltaan ylivirittyneisyyteen ja siitä seuraa huonontunut unen laatu.

Untasi tukee kun aktiivisuus ja palautuminen ovat tasapainossa

Vireystila on sana, joka on pyörinyt oman työelämäni keskellä lähes parikymmentä vuotta. Tämän kappaleen otsikko on yksinkertaisuudesaan hyvän vireystilan resepti.  Olisinpa osannut sen selittää näin yksinkertaisesti jo vuosia sitten, kun se sanana herätti kummastusta! :-). 

Tasapaino on siis se juju; vuorokaudessa tulee olla aktiivisuutta ja siihen sopivassa määrin palautumista. Tärkein osa palautumista tulee unesta, mutta aivan yhtä tärkeää on pitää itselle toimivia palauttavia taukoja touhuissaan!

Luin juuri Apu-lehdestä artikkelin entisen poliisin ja nykyään kirjailijan Christian Rönnbackan unettomuuden kierteestä.  Se minut taas herättikin kirjoittamaan aiheesta :-). Eniten minua puhutteli, kun hän kertoi unirytmin löytämisen ja palautumisen löytämisen onnesta, aktiivisen ihmisen korkean vireystilan ja stressin täyttämässä elämässään.

Loppuunpalaminen vei kirjailijan sairauslomalle, jonka aikana hän ehti sitten opetella uudelleen nukkumaan ja arvostamaan palautumisen tärkeyttä.  Olisi niin hyvä, ettei kukaan vetäisi vieteriään liian tiukalle, ennekuin löytää tasapainon aktiivisen toiminnan ja palautumisen suhteen.  Kysyn siis edelleen, mikä on suhteesi palautumiseen ja tarvitaanko sen löytämiseen sairauslomaa?

Millainen toiminta tai toimimattomuus on sinun tyyliisi sopiva palalutuminen?

Unen ja ruokailutaukojen lisäksi suosittelen välillä esim. jotain seuraavan listan juttuja.

 

PYSÄHDY toimissasi noin 1,5 h välein ja….

  • Juo lasillinen vettä sopivin välein
  • Tiedosta ryhtisi ja hengityksesi tila
  • Tee hengitysharjoitteita
  • Venyttele kehoasi, niskaasi ja jäseniäsi
  • Katsele kaukaisuuteen
  • Mene ulos
  • Liikuta itseäsi tauolla, jos istut paljon
  • Lepää rauhassa tauolla, jos liikut paljon
  • Soita, tanssi tai kuuntele musiikkia
  • Naura. Lue vaikka vitsikirjaa, jos ei muuten naurata
  • Kuuntele tai soita mieluinen kappale

Blogin kirjoitti HVHn Uni ja Palautuminen verkkovalmennuksen tekijä, Päivi Saarijärvi. “Uniasioissa tärkeää on  ymmärtää aktiivisuuden, palautumisen ja unen  tasapainoa.”

Päivi Saarijärvi, Vitalgo

Lisää mielenkiintoisia artikkeleita

Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Tulevaisuus kiehtoo mieltä! Mielellään sitä tietäisi, mihin panostaa paukkujaan, mitä kannattaa uskoa ja mihin suuntaan maailma on menossa. Meitä ainakin kiinnostaa kovasti

Elämäntapamuutos – NYT hetken voima

Nyt hetki on Elämää  (isolla Ellä ). Tärkeä aika menneen ja tulevan välillä.  Elämäntapamuutos onnistuu paremmin, kun ymmärtää, että mennyttä et voi

Vuosi vaihtuu ja kuurit alkavat.

Sorrutko sinäkin laihdutuskuuri tammikuuharhaan?

Laihdutuskuuri ei kannata – edelleenkään Kirjoitin elokuussa aiheesta edellisen kerran blogissani ja palaan asiaan nyt. Tammikuu on vuoden paras kuukausi myydä laihdutustuotteita