Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Tulevaisuus kiehtoo mieltä! Mielellään sitä tietäisi, mihin panostaa paukkujaan, mitä kannattaa uskoa ja mihin suuntaan maailma on menossa. Meitä ainakin kiinnostaa kovasti tulevaisuuden hyvinvointi ja sen kehitys.

Onneksi meillä on Suomen itsenäisyyden juhlarahaston, Sitran julkaisu: Megatrendit 2023. Edellinen, vuoden 2020 megatrendien julkaisu kertoi siirtymisestä postnormaalien yllätysten aikaan. Ja kyllähän näitä on viimeisten vuosien aikana ihan riittävästi ilmaantunut.  Ihan jokaisen elämää ja hyvinvointia sivuten, vai mitä tuumitte! 

Siirrytään kurkkaamaan millaisia ilmiöitä tutkijat nyt nostavat pohdittavaksemme.

Yksilön hyvinvoinnin haasteet?

 

Raportin aiheet kulkevat luonnon, ihmisten, vallan, teknologian ja talouden kautta. Näiden avulla pyritään luomaan kansakunnan tulevaisuuden kokonaiskuvaa, jossa kaikki eri aiheet vaikuttavat toisiinsa. 

Kun sinä haluat voida hyvin, et elä “umpiossa”. Siksi on hyvä pohtia mikä sinuun vaikuttaa ja mihin sinä osaltasi vaikutat, kun puhutaan hyvinvoinnista ja sen haasteista. Raportti toteaa mm. näin: “Ihmisten terveys on sidoksissa luonnon terveyteen.” Mitä tästä tuumit?

Luonto, hyvinvointi ja kestävyys - tasapainossa?

Minkälaisia tulevaisuuskuvia omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi liittyy?

Lähestyn aihetta tuon luontoon liittyvän kysymyksen lisäksi tulevaisuuskatsauksen näkökulmista. Niitä raportissa avaa psykoterapeutti Emilia Kujala seuraavan kolmen pääkohdan kautta: 

Menneisyyden painona todetaan, että meillä on ollut pitkään vallalla yksilökeskeisyys ja kestämättömät ajattelumallit. 

Nykyhetken työntönä havainto on, että meidän kestävyyttämme koetellaan.

Tulevaisuuden imussa kuvataan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tavoittelua eri kulmilta.

Kuva avaa asiaa yleensä paremmin kuin tuhat sanaa, joten tässä alla vielä kuvakappaus raportista: “Tulevaisuuskolmio auttaa hahmottamaan mahdollista tulevaisuutta. Mukaillen Inayatullah 2008.”

Hyvinvointi ja tulevaisuus - uhka vai mahdollisuus?

Artikkelissa pääpaino on kansallinen ja sitä avataan monilta kanteilta. Voit tutustua halutessasi koko tekstiin alta löytyvästä artikkelin linkistä lisää. Tässä blogissa  kuitenkin ajattelin käyttää yksilön hyvinvoinnin pohdintaan siitä löytynyttä kysymystä:

Mikä sinua estää pääsemästä eteenpäin oman hyvinvointisi parantamisessa, kun ajattelet noita kolmea erilaista näkökohtaa?

Omakohtaisesti sekä myös työssäni asiakkaiden kanssa unen, vireyden ja palautumisen parantamiseksi, on juurisyy ongelmiin usein menneisyyden painon asioiden kanssa.  Tällä hetkellä kuitenkin tuntuu, että haastetta  tulevaisuuden imuun, suunnitelmiin ja toiveisiin tulee kaikkein eniten ympäristön monista erilaisista muutosprosesseista. Tunnen sen itsessäni ja myös asiakkaissa. Jonkinlainen epävarmuus muutosten keskellä jumittaa focusta tulevaisuuteen. Luonto ja sen herääminen kevääseen saa taas kuitenkin hyvää mielen nostetta aikaan. Eli tässä tuntuu vahvana tuo luonnon sidos hyvinvointiin.

Omien pohdintojeni lisäksi olisi upeaa saada oman porukkamme ajatuksia aiheesta esiin. Omien ajatusten kanssa sitä helposti näinä etätyön aikoina jää pyörimään vain ympyrää… Jakamalla ajatuksiamme voimme kaikki yhdessä yhä paremmin työstää niitä jokaisen hyvinvoinnin tueksi!

Voit kommentoida ajatuksiasi esim. Facebookin puolella, jossa avasimme tätä aihetta jo joltakin kantilta viikonlopun julkaisussamme .https://www.facebook.com/haluanvoidahyvin/ 

Tässä vielä linkki Sitran koko julkaisuun.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolesta

HVH-tiimin Päivi Saarijärvi

Lisää mielenkiintoisia artikkeleita

Elämäntapamuutos – NYT hetken voima

Nyt hetki on Elämää  (isolla Ellä ). Tärkeä aika menneen ja tulevan välillä.  Elämäntapamuutos onnistuu paremmin, kun ymmärtää, että mennyttä et voi

Vuosi vaihtuu ja kuurit alkavat.

Sorrutko sinäkin laihdutuskuuri tammikuuharhaan?

Laihdutuskuuri ei kannata – edelleenkään Kirjoitin elokuussa aiheesta edellisen kerran blogissani ja palaan asiaan nyt. Tammikuu on vuoden paras kuukausi myydä laihdutustuotteita