Liikunnan ilo ei löydy muiden resepteillä

Kun kirjamme Löydä liikunnan ilo -liiku www.loydaliikunnanilo.fi omalla tyylilläsi julkaistiin, saimme mukavasti haastattelupyyntöjä median edustajilta. Haastatteluissa toivottiin poikkeuksetta suosituksia ja vinkkejä, miten eri liikkujatyylien kannattaa aloittaa liikunta, että välttyy jojoilulta tai siltä, että lopettaa parin viikon kuluttua kokonaan.

Ymmärrämme toimittajien kysymyksen, koska lukijat janoavat vinkkejä, ja lehti myy hyvin, jos siinä luvataan antaa ratkaisu lukijan motivaatiohaasteeseen. Lukija janoaa helppoa reseptiä, jota voi noudattaa ja joka ratkaisee motivaatio-ongelman kuin taikasauvan heilautuksella. Lukijalla on niin paljon muuta tekemistä ja ajateltavaa, että hän ei yksinkertaisesti ehdi pohtia ja arvailla, että miten kannattaisi liikkua ja mistä sen motivaation löytää. Kirjamme perustuu siihen, että kestävä motivaatio ja liikunnan ilo ei suurimmalle osalle löydy reseptin tai vinkin noudattamisesta. Uskoisin, että tämä on monelle kokemuksen kautta todeksi osoittautunut.

Me emme suostuneet antamaan toimittajille reseptejä tai vinkkejä, vaikka meillä niitä jonkun verran olisikin. Yleismaailmalliset liikuntareseptit antavat väärän kuvan siitä, mikä johtaa onnistumiseen. Vinkit ovat hyviä idean lähteitä. Vinkeistä on hyötyä, jos niitä kokeilee useita erilaisia ja sitten pysähtyy pohtimaan, mikä niissä toimi itselle ja mikä ei. Esimerkiksi kokeilee mittaamista, fiilistelyä, tarkkaa suunnittelua ja itsensä haastamista tai niiden yhdistelyä eri tavoin. Vinkkejä kannattaa noudattaa sillä mielellä, että valikoi niistä itselleen sopivat osiot ja luo niistä oman juttunsa. (Tosin käytännöllinen ja tarkka organisaattori -liikkujatyyppi ei mielellään kokeile ja sovella, koska se on hänen mielestään turhauttava yritys-erehdys rumba.)

Käytä alkuinnostuksen voimaa löytääksesi oma liikuntatyylisi

Alkuinnostuksessa reseptin – minkä tahansa reseptin – noudattaminen onnistuu, kun puhkuu innostuksen energian voimin päättäväisyyttä ja tahdonvoimaa. Reseptin noudattaminen ei kuitenkaan johda motivaation vahvistumiseen pitkällä tähtäimellä, paitsi jos sattumalta on onnistunut löytämään juuri omaa tyyliään tukevan. Koska motivaatio vahvistuu kullakin eri tavalla ja eri asioista, kunkin pitää ja kannattaa etsiä ja löytää se itse. Tai positiivisemmin sanottuna kukin saa lähteä mielenkiintoiselle tutkimusmatkalle omaan itseensä ja mikä motivoi. Suosittelemmekin yrityselämästä tuttuja kokeiluja ja sprinttejä. Niiden avulla oppii, mikä toimii ja mikä ei ainakaan toimi. On hyvä arvostaa myös sen oppimista, mikä ei ainakaan toimi, eikä tulkita niitä kokemuksia epäonnistumisina.
Valmentaja kulkee rinnalla ja auttaa navigoimaan hyvinvoinnin polulla

Ihanteellista on, jos ei tarvitse lähteä liikkeelle tyhjältä pöydältä. Liikkujatyyppisi tunnistaminen auttaa sinua löytämään liikunnan ilon, joka kestää ja vahvistuu. Lue tai kuuntele kirjamme liikkujatyypeistä, niin pääset hyvään alkuun. Jos mahdollista, ota mukaan rinnalla kulkija ja tukija. Se lisää onnistumisen todennäköisyyttä selkeästi. Ihanaelon valmentaja ei anna reseptejä, vaan tukee omaa polkua liikunnan ilon löytämiseen. He hyödyntävät luomaamme hyvinvointinavigaattoria, jotta saat hyvän lähdön mielenkiintoiselle oppimispolulle – kohti hyvinvointia.
Hyvinvointinavigaattori luo edellytykset onnistumiselle

Hyvinvointinavigaattori kattaa liikkujatyyli lisäksi liikuntaan, ruokailuun ja palautumiseen liittyviä elämäntapojen kartoituksen. Onnistumisen todennäköisyys kasvaa huomattavasti, kun huomioimme muut hyvinvointiin vaikuttavat osa-alueet. Hyvinvointinavigaattori auttaa sinua nimensä mukaisesti navigoimaan hyvinvoinnin polulla – sinulle sopivalla tavalla.

Lisää mielenkiintoisia artikkeleita

Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Tulevaisuus kiehtoo mieltä! Mielellään sitä tietäisi, mihin panostaa paukkujaan, mitä kannattaa uskoa ja mihin suuntaan maailma on menossa. Meitä ainakin kiinnostaa kovasti

Elämäntapamuutos – NYT hetken voima

Nyt hetki on Elämää  (isolla Ellä ). Tärkeä aika menneen ja tulevan välillä.  Elämäntapamuutos onnistuu paremmin, kun ymmärtää, että mennyttä et voi