Suorittaja, uuvutko unen rajamailla?

Päivä on pulkassa ja suorittaja on laittanut pulkkansa siististi oven taa. Silti päässä, etenkin unen rajamailla pyörii erinäisiä otoksia päivän touhuista. “Meniköhän se juttu perille…”, “Ai niin- pitää muistaa laittaa viestiä…”, “Voi kökkö – se homma ei kyllä toimi…”, “Taas se sanoi niin…” jne jne. Ja sitten ääni päässä keskeyttää: “No niin, taas nämä huoliajatukset täällä riehuvat. Osaanhan mä nämä nyt keskeyttää ja voin käyttää tässä vaikka sen yhden tyypin vinkkiä, että lasken alaspäin sadasta joka toisen.” – Ja sitten suorittaja päättää; kyllä nyt on nukuttava! Sisäinen puhe jatkuu: “No niin 100, 99 äh eiku 98, 96, 94… ok sujuuhan tämä…92, 90, 88 …sainpa jutut katkaistua, 86, 84, 82… “  Miettii ehkä vielä: “Voisinhan koittaa vielä laskea niitä lampaitakin…”

Lampaiden laskentaa

Tätä jatkuu ja voi jopa olla, että uni tuleekin laskiessa, etenkin jos unipainetta on riittävästi ja on oikea aika nukkumiseen. Kehoon on silti voinut jäädä jännitteitä eivätkä ajatukset ole “sammuneet” täysin, vaan vain painettu hieman sivuun ja hermoston hälytysjärjestelmä toteaa jossain sopivassa unen vaiheessa, että ” Ai niin… ei se juttu kyllä mennyt perille…” “Varmasti epäonnistun siinä jutussa…”. Elimistö alkaa nostaa kortisolitasoa, ettei tämä nukkuva, loistava suorittaja olento nyt vaan jätä näitä tärkeitä juttuja huomiotta, sehän on vaara, vaara!!! Ja – Bling – taas olen täysin hereillä.

Kuulostaako tutulta?

Toivottavasti ei, mutta itsekin tunnistan kyllä tämä kierteen, jos nukkumaan mennessä alan “pakottamaan unta” tulemaan. Toistan usein, että unta ei voi suorittaa ja tuo äskeinen on tyypillinen esimerkki siitä, että aivoilla on kova vireystaso ja hätä päällä – valveesta ja unesta. 

Lukujen alaspäin laskeminen, tietyn tarkoituksettoman sanan toistaminen ja muut häiritsevien ajatusten poistot ovat ihan toimivia juttuja ajatusten kiinnittämiseen muuhun kuin huoliin. Silti väitän, että uneesi auttaa enemmän, kun opit myös seuraamaan auttaako esimerkiksi tämä ajatusten pysäytys tai muut käyttämäsi konstit myös kokonaisvaltaisesti parempaan uneen ja palautumiseen. Psykologi Arto Pietikäinen on kuvannut tätä minusta hienosti lauseella “keinoista voi tulla osa ongelmaa”.

Suorittaja pohtii vaihtoehtoja

Miten sitten pääsee kiinni parempaan uneen?

Kun on tunnistanut ongelman, joka haittaa hyvinvointia on luonnollista alkaa haluta voida paremmin. Omien vahvuuksien ymmärtäminen, itsemyötätunnon oppiminen (minä riitän!)  sekä myös aivolle hätäsignaaleja aiheuttavien asioiden tunnistaminen voivat olla tosi isoja askeleita.  Listasin myös edellisen blogini loppuun viisi perusjuttua väsymyksen hallintaan. 

Unen suhteen asia jatkuu myös selvittämällä rauhassa:

  • miten uni ylipäätään toimii, mikä on oma vuorokausirytmi ja omat unitottumukset, jotta tietää, mistä lähtee eteenpäin.
  • kuinka oma vuorokausirytmi on sovitettu arkeen, jotta osaa löytää omaan rytmiin sopivat ja unelle parhaat ajat valveen touhuun ja palautumiseen.
  • mikä palauttaa sekä kehoa että mieltä, jotta alkaa huomata valveen aikaisen palautumisen tärkeyden ja sen merkityksen uneen
  • erilaisten kehoa ja mieltä rauhoittavien harjoitteiden sopivuuden itselle, jotta löytää niistä sellaiset, joita haluaa ja pystyy tehdä säännöllisesti.
  • omien kokemusten, tunteiden ja ajatusten vaikutuksesta uneen, jotta voi alkaa päästää irti turhista tunnelukoista ja asioista, joihin ei itse voi vaikuttaa.
  • miten selviää väsyneenäkin, sillä edelleenkin: nukkumista ei voi suorittaa ja välillä on, syystä tai toisesta, normaalia valvoa vaikka olisi aika nukkua.

Suorittaja, siirry  itsemyötätuntoon

Koska me ihmiset ja unen ongelmat olemme erilaisia, en osaa antaa helppoa ja pysyvää yhdenkoon ratkaisua. En myöskään ota itselleni sellaista taakkaa, että voisin ratkaista tällä blogilla tai ylipäätään tekemisilläni toisten uniongelmat tuosta noin vaan.

Jos edelliset kohdat tuntuvat liian raskailta yksin selvittää niin tärkeintä on, ettei mahdollinen suorittaja sinussa herää ja uuvu yrittäessään. Ole armollinen itsellesi ja totea, että parhaani olen tehnyt ja se riittää. Itsemyötäntunnosta voit lukea lisää esimerkiksi työterveyspsykologi Ronnie Grandellin sivuilta.

Huolehdi etenkin väsyneenä, ettet yritä tehdä liikaa, eli anna armoa jälleen itsellesi, tuskin piiskaisit toistakaan eteenpäin jos näet että hän on uupunut! Usko, että pääset kyllä uneen ja pienikin uni jo virkistää edes vähän! Laske hartiat, hengähdä syvään ja ole hetki ihan rauhassa. Se rauhoittaa ja palauttaa juuri nyt.

Miten valmennus voisi auttaa uneen

Valmennuksessa lähdetään aina pienin askelin, ensin selvitellään vyyhtiä, mistä ongelma muodostuu ja rauhoitetaan tilannetta. Sitten lähdetään asiakkaan ehdoilla eteenpäin. Verkkovalmennuksessa  asiakas saa annoksen tietoa ja harjoitetta päiväannoksina ja voi toimia valmennuksessa hyvin itsenäisesti, hakien siitä itselleen sopivat materiaalit ja tyylin toimia.  

Kun tunnet tarvetta tukeen paremman unen ja palautumisen hakemisessa, niin olet tervetullut lokakuulla 2022 julkaistuun Haluan voida hyvin -verkkovalmennukseeni. Sinne olen nyt noin vuoden ajan koonnut edellisten pallukoiden mukaan sitä osaamista, mitä olen elämässäni opiskellut ja kokenut unesta, väsymyksen hallinnasta ja muutoksesta. 

Unen ja palautumisen -verkkovalmennuksessa tulee joka päivä, kuuden viikon ajan eri unen ja palautumisen aiheita ruudulle. Paljon asiaa ja harjoitetta, joista sinulla on valta valita mikä toimii sinulle ja minkä kenties ohitat ja se toimiikin jollekin toiselle. Itse kurssi ajoittuu kahdeksaan viikkoon, josta kaksi ensimmäistä selvittää sinulle oman toimintasi asioita. Näin saat hyvän pohjan ja oman toimintatyylisi tuen eteenpäin, kurssin ohjatessa jatkossa sinua yhä selkeämmin unen ja palautumisen asioihin. 

Kahdeksan viikkoa tietoa kertyy aktiivisesti.  Väitän, että paljon jää vielä noin kahdessa kuukaudessa väliinkin ja se ei haittaa!!!  Omaksuminen ja soveltaminen kestää läpi elämän. Kurssi ei siis sulkeudu kahdeksan viikon jälkeen, vaan saat aina palata sen pariin ja hakea otsikoiden  sekä viikkojen agendan mukaan sen asian, mihin tunnet milloinkin tarvetta palata. Lisäksi teemme Haluan voida hyvin -yhteisön kanssa live webinaareja säännöllisin välein, joissa pystyt kysymään tai kuulemaan lisää myös näistä uniasioista. 

Hyvinvointivalmentaja Päivi Saarijärvi

Pienillä jokapäiväisillä teoilla paremman unen puolesta sujuu moni muukin elämäntapamuutos paremmin!”

– Päivi

Lisää mielenkiintoisia artikkeleita

Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Tulevaisuus kiehtoo mieltä! Mielellään sitä tietäisi, mihin panostaa paukkujaan, mitä kannattaa uskoa ja mihin suuntaan maailma on menossa. Meitä ainakin kiinnostaa kovasti

Elämäntapamuutos – NYT hetken voima

Nyt hetki on Elämää  (isolla Ellä ). Tärkeä aika menneen ja tulevan välillä.  Elämäntapamuutos onnistuu paremmin, kun ymmärtää, että mennyttä et voi